ΣΟΥΜΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το σουμάκ παρασκευάζεται από τον καρπό των φυτών της οικογένειας Rhus που ευδοκιμούν σε ημιτροπικά κλίματα. Διατηρεί το βυσσινί χρώμα των ανθών του φυτού. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή που θυμίζει λεμόνι.
Το τριμμένο σουμάκ έχει ξινή γεύση, ευχάριστο άρωμα, είναι ελάχιστα καυτερό, κατάλληλο για σαλάτες και κρέας. Χρησιμοποιείται κυρίως στις κουζίνες της ανατολής. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν ξίδι ή λεμόνι. Από το φυτό σουμάκι, συνήθως χρησιμοποιούμε μόνο τους καρπούς οι οποίοι αλέθονται μέχρι να μετατραπούν σε μια πορφυρή – κοκκινωπή σκόνη και ύστερα αναμιγνύονται με αλάτι.