ΤΣΑΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
-
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ
Το πράσινο τσάι ( green tea ) προέρχεται από το φυτό Camelia Sinensis.Τα φρεσκοκομμένα φύλλα τσαγιού ( tea leaves ) θερμαίνονται στους 80 C για 30’’ τα ένζυμα σκοτώνονται και έτσι η ζύμωση ( fermentation ) σταματά ώστε το τσάι να κρατήσει το πράσινο χρώμα του και να αιχμαλωτίσει την γεύση του. Κατόπιν τα φύλλα αποξηραίνονται και με την βοήθεια μηχανημάτων ή χειροποίητα δίνεται το σχήμα τους (rolling). Σύμφωνα με άλλη μέθοδο, τα φύλλα συλλέγονται και αφήνονται να μαραθούν (withering) ελαφρώς. Ακολουθεί διαδικασία μετατροπής του σχήματος των φύλλων σε μικρές μπαλίτσες (rolling), αρχίζει ελαφριά ζύμωση και μετά αποξηραίνονται. Το πράσινο τσάϊ (green tea) δίνει ρόφημα με ανοιχτό πράσινο χρώμα και ελαφριά λουλουδένια γεύση ή γεύση χορταρικού ( grass ) που συχνά εμπλουτίζεται με καρπούς και άνθη για να γίνει ακόμη γευστικότερο και αποδεκτό και από τον δυτικό κόσμο.
-
ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΪ
Το μαύρο τσάι, αν και στη Δύση είναι γνωστό ως σκούρο τσάι, οφείλει το όνομά του στο μαύρο χρωματισμό των φύλλων του όταν αυτά υγροποιηθούν.
Είναι το μόνο τσάι που μπορεί να υποβληθεί σε μια γνήσια διαδικασία ζύμωσης συγκρίσιμη με τη ζύμωση του κρασιού.
Η καλύτερη ποιότητα μαύρου τσαγιού παράγεται σε 5 επαρχίες της Κίνας: Yunnan, Hubei, Hunan, Guangxi και Sichuan. -
ΤΣΑΪ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
-
ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΣΑΙ
-
ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΤΣΑΙ
-
ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΤΣΑΙ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ
-
ΑΣΠΡΟ ΤΣΑΙ
Το άσπρο τσάι είναι το πιο απαλό ή ντελικάτο από όλες τις ποικιλίες τσαγιού και συλλέγονται μόνο τα καλύτερα φύλλα από τους θάμνους. Το λευκό τσάι, δεν έπειθε ιδιαίτερα την δυτική κουλτούρα αν και θεωρείτο από τους περισσότερους καταναλωτές η “αποθέωση” του τσαγιού. Ωστόσο αυτό γρήγορα άλλαξε καθώς νέες έρευνες έδειξαν πως το λευκό τσάι ενισχύει ως και 10% περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα από ότι το πράσινο τσάι.
-
ΤΣΑΙ OOLONG
Τσάι oolong. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το pu-erh. Η συλλογή μας περιλαμβάνει συμπιεσμένες "πίτες", "φωλιές" μικρές και μεγάλες και πολύ καλες ποιότητες Ti Kuan Yin.
-
ΤΣΑΙ ROOIBOS
Το Rooibos Tea, ευρέος γνωστό ως "κόκκινο τσάι" προέρχεται από ένα θάμνο που καλλιεργείται στην περιοχή του Western Cape στην Νότια Αφρική.Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
To Rooibos Tea περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό δραστικών συστατικών, στα οποία οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:- Φλαβονοειδή( ασπαλαθίνη,κερσετίνη, ρουτίνη, βανιλλικό οξύ, κα):Ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από διάφορες παθήσεις.Διαθέτουν αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμεταλλαξογόνες ιδιότητες.
- Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία(χαλκός, σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο και μαγνήσιο): Συστατικά ζωτικής σημασίας για όλες τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό.
- Bιταμίνες: Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Α και Ε.
Τα οφέλη του Rooibos Teα για τον οργανισμό
- Δεν περιέχει καφεΐνη, γι αυτό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από παιδιά και ενήλικες σε μεγάλες ποσότητες, έως 5-6 ποτήρια την ημέρα.Είναι κατάλληλο ρόφημα για εγκύους.Δεν προκαλεί αϋπνία, ευερεθιστικότητα, στομαχικές διαταραχές.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές.Είναι δε ιδιαίτερα ευεργετικό για βρέφη και παιδιά που πάσχουν από κολικούς ή στομαχικό πόνο.
- Προλαμβάνει την εμφάνιση και εμποδίζει σημαντικά την εξάπλωση ορισμένων μορφών καρκίνου.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
- Πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα, προάγει την υγεία των οστών.
- Διαθέτει ήπιες κατασταλτικές ιδιότητες, γι αυτό συνίσταται σε άτομα που πάσχουν από αϋπνία.
- Ανακουφίζει από διάφορες μορφές αλλεργίας.
- Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.
- Λειτουργεί ως βρογχοδιασταλτικό και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος.
- Βελτιώνει την πρόσληψη της γλυκόζης και έκκριση ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα.