Ο σπόρος και οι κατευναστικές του ιδιότητες αναφέρονται σε κείμενα των Αιγυπτίων και των αρχαίων Ελλήνων. Κατά κάποιο τρόπο η συλλογή του παπαρουνόσπορου αντιμάχεται εκείνη του οπίου. Εξαιρετικής ποιότητος σπόρους έχουμε όταν ο κάλυκας του φυτού είναι ξηρός, ενώ το όπιο συλλέγεται όταν ο κάλυκας είναι ακόμη πράσινος και οι σπόροι δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.
Ο παπαρουνόσπορος χρησιμοποιείται είτε ως μπαχαρικό είτε για να διακοσμήσει το ψωμί ή την εμφάνιση γκουρμέ πιάτων. Ιδανικός για την διακόσμηση είναι ο μηκονόσπορος που έχει σκούρο μπλέ χρώμα.