ΡΟΝΤΙΟΛΑ ΡΙΖΑ
Η Ροντιόλα ή Ροδιόλα (Rhodiola rosea) – η ρόδια ρίζα (λόγω του τριανταφυλλένιου αρώματός της) ή χρυσή ρίζα (λόγω του μπρούτζινου χρώματός της), είναι ένα πολυετές φυτό που ενδημεί στις αρκτικές και ορεινές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Απαντάται ευρέως σε χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, αλλά και σε ορεινά μέρη πιο εύκρατων περιοχών όπως είναι οι Άλπεις. Η ροντιόλα, ήταν παρά τη σπανιότητά της, πολύ γνωστή στους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους και ο Διοσκουρίδης από τον 1ο αιώνα μ.Χ. είχε αναφερθεί εκτενώς στις θαυματουργές ιδιότητες του φυτού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Μήδεια χρησιμοποίησε τη ρίζα για να βοηθήσει τον αγαπημένο της Ιάσονα στον άθλο που του είχε ανατεθεί. Ο Ιάσονας ράντισε το σώμα του με τη ρόδια ρίζα και κατάφερε να νικήσει τους ταύρους που ξεφύτρωναν από τα δόντια του δράκου ολοκληρώνοντας τον άθλο που του είχε ανατεθεί. Λόγω τον ιδιαίτερα τονωτικών ιδιοτήτων του φυτού  η ροντιόλα αργότερα συνδέθηκε ακόμα περισσότερο με τους Βίκινγκς οι οποίοι σύμφωνα με το σκανδιναβικό θρύλο όφειλαν την εξαιρετική τους δύναμη στις ιδιότητες του φυτού καθώς και με τις ιδιαίτερες επιδόσεις των πρωταθλητών της Σοβιετικής Ένωσης.
Στη Θιβετιανή ιατρική, η ροδιόλα συνίσταται σε καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείτο για σε μηνορραγίες, διάρροιες, σε πυρετούς, πονοκεφάλους και σκορβούτο, την ποδάγρα, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, ηπατοπάθειες, σε νευρασθένειες και ως τονωτικό για τη χρόνια κόπωση. Τον 20ο αιώνα, η σοβιετική ιατρική κατέταξε το φυτό στα προσαρμογόνα (ανταπτογόνα) φάρμακα της φύσης, εισάγοντας για πρώτη φορά τον όρο στην ιατρική για να περιγράψει ουσίες που αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να ανταπεξέρχεται καλύτερα σε καταστάσεις σωματικού και ψυχικού στρες ποικίλης αιτιολογίας όπως υπερβολικό ψύχος ή ζέστη, τραυματισμοί, σωματική κόπωση, έκθεση σε ακτινοβολία ή τοξικές συνθήκες και καταστάσεις εκτεταμένης μόλυνσης.
Σήμερα το φυτό εκτιμάται ιδιαίτερα για την ικανότητά του να τονώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να συντονίζει την ορμονική λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας την ανταπόκρισή του σε στρεσογόνες καταστάσεις και περιστάσεις που απαιτούν αυξημένη φυσική αντοχή και πνευματική λειτουργία (συγκέντρωση, μνήμη). Η βασικότερες λοιπόν ιατρικές ενδείξεις για τη ροδιόλα σήμερα είναι η χρόνια πνευματική και σωματική κόπωση, η ήπια και μέτρια κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η μειωμένη σωματική αντοχή και σεξουαλική απόδοση, η μειωμένη όρεξη.
Έγχυμα και αφέψημα της ρόδιας ρίζας εφαρμόζεται σε εξανθήματα, γίνονται οφθαλμικές πλύσεις σε επιπεφυκίτιδα. Εξωτερικά, το εκχύλισμα της ρίζας έχει αναδειχθεί για τις ευεργετικές του δράσεις κατά του γήρατος και των βλαβών και ερεθισμών που οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες όπως ακτινοβολία, τοξικές ουσίες, παθογόνους μικροοργανισμούς που εγκαθίστανται στην επιδερμίδα. Οι ενδείξεις λοιπόν του βοτάνου στην κοσμητολογία είναι πολλαπλές – για καταπονημένο, ερεθισμένο και γερασμένο δέρμα. Η ροδιόλα πιστεύεται ότι τονώνει τη λειτουργία των δερματικών κυττάρων, βελτιώνοντας το μεταβολισμό και την ανταλλαγή ουσιών (απορρόφηση θρεπτικών – αποβολή τοξικών), μειώνοντας την επιδερμική απώλεια νερού και συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα και αναγέννηση του δέρματος.
2188280000001
Νέο
Ρυθμίσεις cookies