Breadcrumb image
ΒΑΤΟΣ ΦΥΛΛΑ

ΒΑΤΟΣ ΦΥΛΛΑ

2100090000000
1,95 €
με ΦΠΑ

Βάτος ( Rubus fruticosus) Ο βάτος γνωστός και ως αγριόβατος, βατσινιά, μοραντζίδα, χαμαίβατος (Αγγλικά: Common Blackberry, Black strawberry, Bramble, Dewberry, Goutberry, Elm’s blackberry) είναι γένος φυτών με καρπούς τα βατόμουρα (Blackberry) με κυριότερο είδος το Rubus fruticosus (Ρούβος ο θαμνώδης), που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaseae).

Συσκευασία
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ 1-3 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ

Δρα ως στυπτικό, τονωτικό, δυναμωτικό, αντιπυρετικό, ελαφρώς διουρητικό, εφιδρωτικό και αποτοξινωτικό. Οι καρποί του βελτιώνουν την πέψη, ανοίγουν την όρεξη και αυξάνουν την περισταλτικότητα των εντέρων. Χρησιμοποιούνται για ασθένειες του στομάχου και του συκωτιού, φλεγμονές της χολής, γαστρίτιδα, γαστρορραγίες και σκουλήκια των εντέρων. Ο χυμός των φρέσκων βατόμουρων και το έγχυμα του φυτού πίνεται για να σβήσει την δίψα στις εμπύρετες καταστάσεις, πνευμονία και δύσπνοια. Οι ώριμοι καρποί έχουν καθαρτική δράση ενώ οι πράσινοι (άγουροι) καρποί έχουν αντιδιαρροϊκή δράση. Το αφέψημα των φύλλων του λαμβάνεται στα κρυολογήματα, βήχα, ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, ως διουρητικό στην κατακράτηση ούρων, ασθένειες των νεφρών και της ουρήθρας. Το έγχυμα που προετοιμάζεται με φύλλα, άνθη ή κορυφές του βατόμουρου, χρησιμοποιείται υπό μορφή γαργάρων και για πλυσίματα ενάντια στον ερεθισμό και τις φλεγμονές του λαιμού, φάρυγγα, ούλων και στοματικής κοιλότητας. Ακόμα η ρίζα του βατόμουρου είναι βοηθητικό κατά του διαβήτη.

Η θεραπευτική ικανότητα του βρίσκεται στη ρίζα και στα φύλλα του, όπου είναι συγκεντρωμένα και τα θεραπευτικά συστατικά του. Περιέχουν στυπτικά, τη φραγκαρίνη, τανίνες και πολυπεπτίδια. Οι καρποί περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C και Ε, σάκχαρα, ανόργανες ουσίες, μηλικό και κιτρικό οξύ, ιμβερτοσάκχαρο, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο) και πτητικό έλαιο.  

Οι καρποί του λόγω της γεύσης και του αρώματος χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λικέρ, σιροπιών, μαρμελάδων, κρασιού, ρακή αλλά και ως πρόσθετο στο άρωμα του ξυδιού. Το αιθέριο έλαιο προστίθεται ακόμα και σε σαμπουάν και καλλυντικά μπάνιου.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
2100090000000
Νέο
Ρυθμίσεις cookies